Gjennom tverrfaglig samhandling får tjenestene bedre og gjensidig forståelse for hverandres oppgaver og oversikt over hverandre sine oppgaver. Tjenestene blir også bedre på å koordinere innsats og ansvar slik at oppfølgingen blir mer helhetlig og sammenhengende. Engerdal kommune jobber for helhetlig ledelse, som innebærer at ledere aktivt legger til rette for samarbeid på tvers av sektorer. Tverrsektorielt samarbeid stiller krav til tydelig ledelse på alle nivåer. Viktig at samarbeidet i oppfølgingen av barn og unge blir anerkjent, og det kan bidra til å bygge god kultur for samarbeid med utgangspunkt i den enkeltes behov.
Her kan du lese mer om kommunens tjenestetilbud.

Engerdal kommune har Visma Flyt Samspill for sikker digital og tverrfaglig samhandling. Her får alle involverte tilgang til. Det er planeier som gir samtykke til hvem som skal delta i planen for det enkelte barnet.

Samarbeidsrutiner

Rutiner for samhandling er viktig, og kommunen har utarbeidet rutiner for hvordan vi skal gjøre dette:

  1. Samhandling med foresatte , se nivå 0 i BTI handlingsveileder.
  2. Samhandling med foresatte og andre involverte tjenester, se nivå 2 og nivå 3 i BTI handlingsveileder.

Bruk av Visma Flyt Samspill vil gjøre arbeidet mer oversiktlig for alle involverte parter. I løpet av 2024 får kommunen også på plass stafettloggen.

Det opprettes også ansvarsgruppe i de sakene det er aktuelt. En ansvarsgruppe sikrer oppfølging og kontinuitet på områder som er viktig for barnet eller ungdommen. Ansvarsgruppen koordinerer tjenester og tiltak i samarbeid med personen selv eller sammen med foresatte.

Hvis det er behov for langvarige og koordinerte helse-, omsorg- og sosialtjenester, har barnet rett til å få utarbeidet en individuell plan og få en koordinator hvis en selv ønsker det. En individuell plan hjelper en til å sette langsiktige mål for hvordan en skal mestre hverdagen.

Nettverksmøte

Når en skal samhandle med andre tjenester skal en kalle inn til et nettverksmøte (samhandlingsmøte), og kommunen har en mal for hvilken informasjon som skal følge en slik innkalling. Vi har også utarbeidet noen nyttige tips til gjennomføring av et nettverksmøte.

Nettverksmøte (samhandlingsmøte): To eller flere tjenester/instanser koordinerer innsatsen slik at alle arbeider etter felles målsetninger og er kjent med hverandres innsats.

Veiledning

Det jobbes for gode rutiner for veiledning mellom ulike tjenester. Jevnlig kontakt mellom hjelpetjenestene (eks. PPT, barnevern og helsestasjon) og virksomhetene våre (skole og barnehage) er viktig. Det er behov for veiledning til de ansatte og saker kan drøftes anonymt eller med samtykke fra foreldrene for å løse saker i fellesskap så tidlig som mulig.