Tilbake

Medvirkning

I Engerdal kommune skal barn, unge og foresatte har reell medvirkning. Barn og unge har en lovfestet rett til å medvirke, og kommunen og tjenestene har ei lovfesta plikt til å involvere den det gjelder.

Medvirkning innebærer at brukeren blir sett på som en likeverdig part i samtaler og beslutninger som angår hans eller hennes utfordring. Det viktigste i møtet er god kommunikasjon og at alle parter er åpne og lydhøre for hverandre.

Medvirkning gjelder både retten til å delta aktivt i valg som gjelder egen helse og oppfølging, og retten til å medvirke i utformingen av tjenestetilbudet.

Når brukeren trenger hjelp til å mestre hverdagen er det noen få, men viktige element å huske på, slik at hjelper og bruker kan komme frem til den beste løsningen.
Det kan være:

  • å bli tatt på alvor
  • å bli behandlet med respekt
  • å føle tillit og trygghet
  • å få hjelp når behovet er tilstede

Medvirkning og involvering av barn, unge og foresatte er en viktig del av BTI-satsingen. På tjeneste/virksomhetsnivå betyr medvirkning at barn, unge og foresatte er med på å påvirke og utforme tjenestetilbudet. Det er flere ordninger som skal sikre medvirkning, slik som elevråd, ungdomsråd og foreldreråd. Medvirkning på tjenestenivå handler også om at den enkelte ansatte er forpliktet til å lytte til og fange opp innspill fra barn, unge og foresatte som kan bidra til et bedre tjenestetilbud.

Viktige arena for medvirkning på tjenestenivå:

Elevråd i skolen
Foreldreutvalg FAU
Samarbeidsutvalg SU
Foreldremøte
Ungdomsråd
Råd for menneske med nedsatt funksjonsevne

Systematiske undersøkelser for gjøre barnehage, skole og situasjonen for barn og unge bedre:
Elevundersøkelsen
Foreldreundersøkelser i skole og barnehage
Ungdata

Barn og unge sin rett til medvirkning

Barn sin rett til medvirkning handler om å ta de på alvor. Retten er nedfelt i Barnekonvensjonen artikkel 12 og i Noregs grunnlov § 104. Medvirkning betyr i praksis å kunne være med på å påvirke innholdet i egen livssituasjon, bli sett, hørt og lytta til, og ha mulighet til å velge og påvirke egen hverdag.

Alle barn har rett til å bli hørt i alt som handler om dem. Det betyr at barn mellom 0 og 18 år har rett til å uttale seg om det som de er og blir involverte i. Retten deres til å si sin  mening gjelder i hjemmet, i barnehagen, på skolen, i kommunen og på fritida.

Retten til å bli hørt betyr ikke nødvendigvis at de har rett til å bestemme, men de har rett til å delta og uttale seg når noe skal bestemmes.

Nyttige lenker:

Medvirkningshåndboka Metoder for å involvere barn og unge i viktige saker

Prinsipper og råd: Barn og unges medvirkning på systemnivå

Delta og bli hørt – Barneombudet